Stolt och Nykter äntligen tillbaka den 9 juni 2022

Stolt och Nykter i Furuviksparken arrangeras i år torsdag den 9 juni kl. 18-01. Det är en helnykter skolavslutning för högstadieelever upp till gymnasiet -18 år. Nu presenteras årets artister som är Movits, Jelassi och L1NA. 

-Efter ett två års långt uppehåll på grund av pandemin är vi äntligen tillbaka. Vi vill skapa ett trevligt arrangemang och ge unga en bra start på sommarlovet, säger Thed Stjerneklev, projektledare för Stolt och Nykter, och presenterar årets program.

Projektet har lyssnat in ungdomarnas önskemål på artister och de här tre stod högt på listan. Movits! har länge utmärkt sig för att vara en av Sveriges starkaste liveakter och har uppmärksammats för deras säregna sound som numera blivit något av ett signum av rap, tunga beats och bombastiska blåsarrangemang. Sedan debuten 2008 har Movits! gjort en resa musikaliskt, från jazzinspirerade hiphopen till en mer dynamisk ljudbild. Under våren 2022 beger de sig ut på en stor europaturné som även innefattar en handfull datum i Sverige.

P3 Guldprisade Jelassi är det unga hiphopfenomenet från Farsta som sedan tonåren hängt i studior och skrivit lyrik. Hon säger sig vara trött på negativism, glorifiering av våld och droger, vill i stället bidra med någonting annat. Den kritikerrosade debut-Ep:n, fick namnet “Port 43”utifrån platsen som formade henne, och tog Jelassi till nya höjder. Hon har fått dubbla Grammisnomineringar för Årets Nykomling samt Årets Musikvideo till just “Keff Båt.”Jelassi släppte singeln Cappuccino juni 2021 i samarbete med L1NA inför släppet av hennes debutalbum Dom och framförde även låten på Allsång på Skansen juli samma år.

L1na släppte sin första singel Bekväm 2019. Efter det har hon samarbetat med stora namn som Ison & Fille, Jelassi, Einár och Mona Masrour.  L1na har en unik röst inom hiphop-genren och blandar sitt rap-sound med amerikansk trap, karibiska influenser och afrobeats.

-En av de viktigaste uppgifterna är att se till att unga känner sig trygga och säkra. Även föräldrar ska känna det tryggt att skicka sina ungdomar till oss, säger Thed Stjerneklev.
Han berättar att under kvällen arbetar omkring 100 fritidsledare, Furuviksparkens egen personal, vakter, Polisen och Första hjälpen-gruppen, Socialtjänstens fältgrupp och Brottsförebyggarna i Gävle, BIG i parken.

-Arrangemanget ska kännas tryggt och att besökarna är kvar hela kvällen. Vi är därför väldigt glada att ha Furuviksparken, som ligger en mil från Gävle, som samarbetspartner. För att garantera att alla som besöker arrangemanget är nyktra alkotestas de i bussen eller i entrén till parken, säger Thed Stjerneklev.

Vid den senaste Stolt och Nykter kom närmare 3 500 besökare från 11 kommuner till Furuviksparken. Unga kom från Gävle, Sandviken, Älvkarleby, Ockelbo, Bollnäs, Järvsö, Ovanåker, Gagnef, Färila, Norberg och Gimo.

Priset är 100 kronor per biljett och då ingår busstransport Gävle – Furuviksparken tur och retur, inträde, uppträdande, fri tillgång till åkattraktionerna och mycket mer. Besökare köper biljett på fritidsgårdarna eller på högstadieskolor. Det går även att köpa biljetter på ICA Maxi i Hemlingby, Depeschen i Flanörhuset och i Rådhuskiosken.

Under många år under 90-talet var det stora problem i Gävle med ungdomsfylleri, skadegörelse och bråk i samband med skolavslutningarna. Målsättningen med projektet Stolt och Nykter är att få stopp på ungdomsfylleriet i samband med skolavslutningen och därigenom få bort skadegörelse, stök och bråk.

Total
0
Shares