Gävle satsar på digitala lekplatser i sommar

Gävle kommun genomför nu ett test av Augmented Reality (AR)-lekplatser på fyra ställen i kommunen under sommaren. Via ett spel får barnen hjälpa robotar, enhörningar och andra fantasifigurer som dyker upp på lekplatser i Gävle. 

-Gävle är först i Europa med att under en längre period testa ett helt nytt spel som ska locka barn att leka och röra sig mer utomhus. Syftet är att utvärdera om spel kan vara ett komplement till traditionella lekplatser, säger Theodor Randås, planeringsstrateg vid Livsmiljö på Gävle kommun som hoppas att när barnen väl kommer ut också upptäcker den riktiga lekplatsen.

Testet hör ihop med kommunens pågående arbete med att ta fram en ny lek- och aktivitetsstrategi. Hur ska framtidens lekplatser utformas och hur kan vi främja lek via ny teknik. Det här är en blandning av en riktig lekplats och ett spel.

-Vi vill att Gävle ska ligga i framkanten när det handlar om att utveckla lekytor för våra barn. Att koppla in teknik blir ett sätt att både öka rörelsen bland våra barn men också ett sätt att utveckla lärande. Gävle tar med detta kliv på sig ledartröjan i Europa, säger Daniel Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Appen Magical Park har utvecklats i Nya Zeeland och är den första appen i världen med att erbjuda AR-spel till städer.  Spelet används av städer i USA och Australien och nu har det kommit till Gävle.  AR kallat ”förstärkt verklighet” handlar om att komplettera en fysisk miljö med ett eller flera digitala lager. Det skapar en digital värld i verkligheten.

-Jag hittade detta spel som riktar sig till just städer och kommuner. Syftet är att via spel främja ökad rörelse hos barnen. Via liknande spel kan vi också utbilda och påverka olika beteenden som till exempel att lära sig plocka upp skräp, säger Theodor Randås.

Han tycker om tanken att städer över hela världen kan utveckla spelet tillsammans. Idén till spelet kommer från spelskaparen som har en dotter som tillbringade mycket skärmtid framför sin surfplatta.

-Många vuxna kan nog känna igen sig i den situationen, säger Theodor Randås.

Gävle kommun testar spelet från den 6 juni och tre månader för att se hur stort intresset är. Spelet är gratis och riktar sig till den som är 6-11 år. För att spela behöver man en mobil eller surfplatta med internet. Magical Park fungerar endast på de aktiverade platserna som är vid lekplatsen i Boulognerskogen, Södra Sätraängarna i Sätra, Solgrytan i Andersberg och vid Norrsundets båtklubb. Skyltar markerar det aktiverade spelområdet.

Besökaren laddar ner appen Magical Park som är på svenska och sen kan barnen hjälpa robotar, enhörningar eller andra fantasifigurer bland de olika spelvärldarna som finns. Om du står vid lekplatsen och tar upp din mobil i kameraläge så vips dyker det upp en enhörning eller robot.

Två av spelen kan spelas av synskadade. Det finns också en långsam variation som kan användas som är anpassad för personer med funktionsnedsättning. För att alla ska känna sig trygga är appen gratis för användaren och det finns inga köp tillgängliga i spelet. Det är bara möjligt att spela ensam och barnen kan inte chatta med andra personer.

Under sommarlovet kan den som vill ha stöd komma och prova på vid några tillfällen. Lånetelefoner kommer att finnas på plats för den som önskar låna och barnen får hjälp av personal från Gävle kommun. Det första prova-på-tillfället blir på Nationaldagen den 6 juni kl 12-14 vid lekplatsen i Boulognerskogen och därefter tisdag den 28 juni kl 13-15 vid Solgrytan i Andersberg och onsdag den 17 augusti kl 14-16 Södra Sätraängarna.

Total
0
Shares